اخبار مدرسه مهندسی پزشکیپزشکیتوانبخشی و مهندسی پزشکیفناوری اطلاعات و ارتباطاتمجله پزشکی و سلامتمقالات پزشکی

آلزایمر(دمانس آلزایمر)

آلزایمر-مدرسه مهندسی پزشکی-iranianbme.com

آلزایمر(دمانس آلزایمر)

دمانس، شايع ترين اختلال شناختي است كه شيوع قابل توجهی در بين افراد سالمند دارد و در ۵ درصد از افرادبالای ۶۵ سال و ۲۰ درصد از افراد بالای ۸۰ سال ديده مي شود. شايع ترين نوع دمانس، دمانس ناشی از بيماری آلزايمر است و ۵۰ تا ۸۰ درصد كل سالمندان دچار دمانس، به اين نوع بيماري مبتلا هستند.

آلزایمر در بخشی از قسمت گیجگاهی مغز که مسئول نگهداری اطلاعات، حافظه و یادگیری است، شروع می‌شود و با توجه به روند پیش‌رونده بیماری به‌تدریج سایر بخش‌های مغز را هم درگیر می‌کند. «فراموشی» شایع‌ترین علامتی است که در مراحل اولیه بیماری به‌صورت اختلال در حافظه کوتاه‌مدت، خود را نشان می‌دهد و سپس حافظه بلندمدت را هم درگیر می‌کند. آلزایمر با «فراموشی» آغاز می‌شود اما به‌ مرور زمان و با پیشرفت بیماری، کارکردهای مغزی هم یکی پس از دیگری مختل می‌شوند یا از بین می‌روند. به همین دلیل مشکلات ذهنی وجسمی فراوانی در فرد به وجود می‌آید.

علائم بیماری آلزایمر

با افزایش سن تغییراتی در حافظه ایجاد می شود که طبیعی است، اما نشانه های بیماری آلزایمر چیزی بیش از فراموشی های موقتی و ساده می باشند. افرادی که به آلزایمر دچار می شوند، مشکلاتی را در برقراری ارتباط، یادگیری، تفکر و استدلال تجربه می کنند، این مشکلات بر وضعیت شغلی، فعالیت های اجتماعی و زندگی خانوادگی فرد تاثیر می گذارد.

بین تغییرات معمول حافظه و علائم بیماری مرز مشخص و واضحی وجود ندارد ولی علائم هشداردهنده عبارتند از:

۱- اختلال حافظه :

فرد معمولی ممکن است یک قرار ملاقات، اسم همكار و يا شماره تلفن دوستي را فراموش كنند و سپس بخاطر آورند. اما فرد مبتلا به بيماري آلزايمر اغلب مسائل (بويژه مسائلي كه اخیرا اتفاق افتاده) را فراموش می نمايد و هرگز هم بخاطر نمی آورد.

۲- مشكلات در انجام كارهاي عادی:

فرد پر مشغله ممكن است گهگاهي حواسش پرت شود. مثلاً هويجي را كه براي استفاده در کنار غذای اصلی پخته است، بر روي اجاق گاز جا گذارده، تا پايان صرف غذا هم بخاطر نياورد. اما فرد مبتلا به بيماري آلزايمر به تدریج توانائی پخت غذا (به شیوه سابق) را از دست میدهد و گاهی نیز فراموش می كند كه غذا خورده است.

۳- ضعف بيان :

براي همه افراد پيش مي آيد كه در پيدا كردن لغات مناسب دچار مشكل شوند.ولي فرد مبتلا به بيماري آلزايمر گاهي كلمات ساده را از ياد می برد و لغات نامناسب جايگزين می کند،درنتيجه جملات او نامفهوم مي شوند.

۴- گم كردن زمان و مكان :

گاهي اوقات ممكن است افراد روزهای هفته، تاریخ روز و يا مقصدشان را فراموش كنند ولي دوباره با تمركز بياد بياورند. فرد مبتلا به بيماري آلزايمر ممكن است در خيابان راه خود را گم كند و نداند كه چگونه به آنجا رفته است و يا نتواند از آنجا راه خانه خود را دوباره پيدا نمايد .

۵- ضعف يا كاهش قضاوت:

ممكن است فرد مبتلا به بيماري عفوني مراجعه به پزشك را به تعويق بياندازند ولي بالاخره اين كار را انجام مي دهد. اما فرد مبتلا به بيماري آلزايمر نه مشكلاتش را درك مي كند و نه مراجعه به پزشك را ضروري مي داند. همچنين اختلال در تصميم گيريهاي ساده (مانند پوشیدن لباس هاي زمستاني در گرماي تابستان) از دیگر علائم هشداردهنده است.

۶- مشكلات در تفكر ذهني:

گاه و بي گاه ممكن است افراد رسيدگي به حساب هاي مالیشان را مشكل بدانند، اما فرد مبتلا به بيماري آلزايمر به تدریج ارقام را فراموش مي كند و نمي داند با آنها چكار كند.

۷- جابجا گذاشتن اجسام:

هر كسي ممكن است كه موقتاً كليد يا كيف پولش را سر جايش نگذارد. ولي فرد مبتلا به بيماري آلزايمر ممكن است اجسام را در جاهاي نامربوط بگذارد، مثلاً گذاشتن اطو در فريزر و يا ساعت مچي در قندان.

۸- تغييرات در حالات و رفتار:

همه ممكن است گهگاهي غمگين و يا بد خلق باشند، اما در فرد مبتلا به بيماري آلزايمر خُلق بيمار مي تواند سريعاً‌ تغيير كند و بي هيچ دليل، آرامش به اشك و خشم تبديل شود.

۹- تغييرات در شخصيت:

به صورت طبیعی ممکن است شخصيت افراد با افزایش سن کمی تغيير نماید،‌ ولي تغییر شخصيت در فرد مبتلا به بيماري آلزايمر مي تواند شدیدتر باشد. اين تغييرات شامل سر در گمی، ترس و بدبينی ، منزوی شدن، بي تفاوتی و یا بروز رفتارهاي نامناسب است.

۱۰- از دست دادن انگيزه :

بطور طبيعي افراد گاهي از كار خانه، فعاليتهاي شغلی و يا وظايف اجتماعي خسته مي شوند ولي در نهايت و پس از کمی استراحت دوباره انگيزه هاي خود را با می یابند، اما فرد مبتلا به بيماري آلزايمر ممكن است نسبت به وقايع و رويدادهاي محيط زندگي و خانواده اش كاملاً ‌بي تفاوت بنظر آيد.

پیشگیری از بیماری آلزایمر

۱- داشتن زندگی فعال، شرکت در برنامه های جمعی، گوش کردن به اخبار و از همه مهمتر یاد گرفتن یک چیز جدید مثل یک زبان جدید، مغز را فعال نگاه می دارد.

۲- سالمندان برای پیشگیری از آلزایمر غذاهای حاوی امگا ۳ بخورند این مواد به مقدار فراوان در ماهی یافت می شود.

۳- پیاده روی تند فعالیت مغزی را بهبود می بخشد و نوشیدن هر روز یک تا دو فنجان چای یا قهوه تاثیرات مثبتی بر فعالیت و کارکرد ذهنی می گذارد.

۴- سیگار را ترک کنید زیرا تعدادی افرادی که به آلزایمر دچار می شوند در میان سیگاری ها بیشتر است.

علت بیماری آلزایمر

علت بیماری آلزایمر-مدرسه مهندسی پزشکی-iranianbme.com

با بالا رفتن سن و پیر شدن سلولها، ترشح ماده شیمیایی «سروتونین» کاهش می یابد. بدین ترتیب ارتباط بین سلولی و انتقال اطلاعات دچار مشکل می شود. این مشکل بیشتر از همه در بخش حافظه و خاطرات، خود را نشان می دهد.به همین علت با بالا رفتن سن و کم شدن ترشح سروتونین در مغز، خاطره ها کمرنگ یا فراموش می شوند.

آلزایمر همیشه به علت پیر شدن سلولها نیست. سکته مغزی که باعث از دست رفتن بخشی از سلولهای مغزمیشود، یا شوک عاطفی پس از دست دادن عزیزی، می توانند خطر ابتلا به آلزایمررا افزایش دهند.تحقیقات نشان می دهد مهمترین عامل بیماری آلزایمر یک بیماری ژنتیکی است و بعد از آن عوامل طبیعی (سن,جنس,….) می تواند در بروز آن دخالت داشته باشد.

روشهای تشخیص بیماری آلزایمر

تشخیص این بیماری توسط پزشک و با بررسی تاریخچه سلامت بیمار و انجام برخی معاینات جسمانی/ روانی و آزمایش هایی چون، سی تی اسکن، ام آر آی مغز، نوارمغزی، آزمایش مایع نخاع و یا آزمون های روانی تست حافظه انجام می پذیرد.

شخیص بیماری آلزایمر-مدرسه مهندسی پزشکی-iranianbme.com

درمان آلزایمر

درمان الزایمر-مدرسه مهندسی پزشکی-iranianbme.com

هنوز درمان قطعی برای این بیماری پیدا نشده، اما پیشرفت‌های زیادی برای كنترل آن انجام شده است.فرآیند درمان در حال حاضر بیشتر به معنای جلوگیری از پیشرفت بیماری و کنترل علائم و اختلالات روانی و رفتاری ناشی از آن می باشد.

در کنار درمان دارویی از درمانهای تکمیلی و روش های غیردارویی همچون تمرین های بدنی، گفتاردرمانی، کاردرمانی، هنر درمانی (به ویژه موسیقی، نقاشی)، ماساژدرمانی، رایحه درمانی(عطر اسطوقدوس، پوست لیمو) و…..استفاده می شود که باعث افزایش توانایی‌های شناختی و مهارت‌های حركتی در حد امكان و بهبود مشكلات رفتاری که در نهایت موجب ارتقای كیفیت زندگی بیمار می‌شود.

توانبخشی و آلزایمر

توانبخشی و توان افزایی‌ شناختی در زمره عوامل موثر در حفظ عملکرد حافظه و سلامت شناخته شده است و شواهدی وجود دارند که نشان می‌دهند، ارائه تمرین‌های‌شناختی منظم می‌تواند به ارتقاء حافظه سالمندان کمک کند.

۱- تمرین های بدنی:

ورزش منظم تاثیر بسزایی در افزایش حافظه و پیشگیری از ابتلا به فراموشی و آلزایمر و پیشرفت بیماری در افراد مبتلا به بیماری آلزایمر دارد.

ورزش سبب بهبود خواب, حفظ مهارت های حرکتی, تقویت حس تعادل و قدرت عضلانی, بهبود مهارت های ارتباطی و اجتماعی و……..می شود.

توانبخشی در الزایمر-مدرسه مهندسی پزشکی-iranianbme.com

۲- کار درمانی:

کاردرمانی مهمترین پروسه توانبخشی می باشد.فراگیری راه‌هایی برای بهتر زندگی کردن و اشتغال به کار افراد سالمند سبب می‌شود مغز آنها دائما فعال بوده و کمتر در معرض خطر ابتلا به فراموشی یا نوع حاد‌تر آن، آلزایمر قرار بگیرند.

این خدمات شامل: آموزش مهارتهای روزمره زندگی ، ایجاد و توسعه مهارتهای درکی- حرکتی ، توسعه مهارتهای بازی و… که می تواند سلامتی افراد را تحت تاثیر قرار دهد.

کاردرمانی-مدرسه مهندسی پزشکی-iranianbme.com

۳- گفتار درمانی:

کیفیت صدا، تواناییهای گفتاری، زبانی، و ارتباطی انسان با افزایش سن دستخوش تغییر می شوند.

مهمترین این تغییرات عبارتند از:

۱- کاهش حجم گفتار

۲- کاهش ادراک شنوایی

۳- بروز مشکلاتی در واژه یابی

۴- کاهش ادراک خواندن

۵- کاهش شدید سرعت نوشتن

۶- اختلال در تلفظ اصوات

 

۴- هنردرماني(موسیقی و نقاشی و….):

افرادي كه در ارتباط كلامي مشكل دارند با خواندن آوازها و سرودهای مخصوص مي توانند در شمرده تلفظ كردن اصوات، گفتار مورد نياز و مهارت در تشخيص لغات رشد و تمرين كنند. ريتم و صداي موسيقي همچنين مي تواند تقويت جريان تكلم را در اختلالات گفتاري مانند لكنت زبان آسان سازد موسیقی موجب بروز ترشحاتی می شود كه نتیجه آن آزادسازی ماده آرام بخش به نام آندروفین خواهد بود که باعث تسکین درد وموجبات انبساط و شادی در فرد فراهم می کند.

هنردرمانی-مدرسه مهندسی پزشکی-iranianbme.com

۵- ماساژدرمانی:

افرادی که احساس می‌کنند حافظه آنها ضعیف است یا افرادی که مایلند از ابتلا به فراموشی در سنین کهنسالی پیشگیری کنند به‌راحتی با کمک ماساژ لاله گوش و انگشت شست خود می‌توانند علاوه بر تقویت حافظه خود از ابتلا به فراموشی نیز پیشگیری کنند.

۶- رایحه درمانی:

در اين روش درمانی از روغن هائيكه از گياهان گرفته مي شود و اثر مثبت دارند، استفاده مي شود به طور مثال:

۱- تحت تاثیر حرارت رايحه مطبوع به مشام برسد.
۲- در حمام (در وان) استفاده شود.

رایحه درمانی-مدرسه مهندسی پزشکی-iranianbme.com

مدرسه مهندسی پزشکی ایران

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا